Makale Çağrısı – IEEE Uygulamalı Yer Gözlemleri ve Uzaktan Algılamada Seçilmiş Konular Dergisi – Özel Sayı “Uzaktan Algılama Kullanılarak 2023 Türkiye Depremleri İçin Hasar/Risk Değerlendirmesi”

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta 7,4 ve 7,8 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. İlk deprem sabah 4:17’de meydana geldi ve ikincisi 9 saat sonra 13:24’te meydana geldi. Depremler, Türkiye’de on bir şehirde ve Suriye’de birçok bölgede yıkıcı etkiler yaratarak on binlerce can kaybına ve milyonlarca insanın yerinden olmasına neden oldu. Depremlerin ardından, optik, SAR, insansız hava aracı görüntüleri vb. gibi çeşitli uzaktan algılama veri kümeleri1, depremin boyutunu değerlendirmek amacıyla birden fazla sağlayıcı tarafından, hasar durumu, afet koordinasyonunu yönetme, afet sonrası yeniden yapılanmayı hızlandırma ve etkilenen şehirlerin yeniden inşasını verimli bir şekilde planlama için halkın erişimine açıldı. Etkilenen bölgelerden elde edilen mevcut görüntülerin çeşitli çözünürlük türleri, sensörler, platformlar ve görüş alanları nedeniyle deprem kaynaklı hasarı değerlendirmenin zorlu bir görev olduğu kanıtlanmıştır. Son depremler, uzaktan algılamanın, deprem kaynaklı hasarın analiz edilmesi ve izlenmesinin yanı sıra afetlere zamanında müdahale edilmesi için çeşitli ve bol miktarda veri kaynağı olarak kritik rolünü bir kez daha vurguladı. Optik ve sentetik açıklıklı radar (SAR) sensörleri ile donatılmış uydular gibi uzaktan algılama teknolojileri ve ayrıca havadaki sistemler, geniş kentsel alanları gözlemleme ve afet müdahalesi ve hafifletme çabaları için hayati bilgiler sağlama yeteneğine sahiptir. Avantajlarına rağmen, uzaktan algılama görüntülerinin çeşitliliği, etkilenen bölgelerin kapsamı ve Türkiye’de meydana gelen depremlerin zamanlamasının getirdiği çeşitli zorluklar var. Bu nedenle, böyle özel bir konunun başlatılması, GRSS topluluğunun gelecekte benzer afetler olması durumunda yeni nesil afet müdahalesine katkıda bulunmasını sağlamak açısından özellikle önemlidir.

Konuların kapsamı şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):
• Cross-modal değişiklik tespiti
• Çoklu sensör hizalaması
• Veri birleştirme tabanlı hasar tespiti
• Güvenlik açığı tahmini
• Hasar değerlendirmesi için bağlamsal özelliklerin madenciliği
• Bilgisayarla görme tekniklerini kullanarak deprem sonrası hasar değerlendirmesi
• Hızlı deprem hasar tespiti
• Hasar tespiti için GIS, LIDAR vb. yardımcı veri kaynaklarının kullanımı.

Takvim

01 Nisan 2023 Başvuru sistemi açılıyor
31 Mart 2024 Başvuru sistemi kapanıyor

Biçim

Tüm gönderimler, IEEE Geoscience ve Remote Sensing Society yönergelerine göre hakem tarafından incelenecektir. Gönderilen makaleler başka bir yerde yayınlanmamış veya inceleme altında olmamalıdır. Makalenizi, Manuscript Central arayüzünü kullanarak http://mc.manuscriptcentral.com/jstars adresine gönderin ve “Uzaktan Algılama Kullanarak 2023 Türkiye Depremleri için Hasar/Risk Değerlendirmesi” özel sayı makale türünü seçin. Yazar adayları, makale gönderimiyle ilgili yönergeler ve bilgiler için https://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=9082768&tag=1 sitesine başvurmalıdır. Tüm gönderimler, IEEE standart biçimi (çift sütun, tek satır aralığı) kullanılarak biçimlendirilmelidir. İşlemler için bir şablon indirmek üzere lütfen – http://www.ieee.org/publications_standards/publications/authors/author_templates.html adresini ziyaret edin. Lütfen, 1 Ocak 2020 itibarıyla, IEEE J-STARS’ın makale başına 1.250 ABD Doları yayın ücreti alan, tamamen açık erişimli bir dergi haline geldiğini unutmayın.

Etkilenen bölgelerden yazarlar tarafından gönderilen makalelerden, Konuk Editörler tarafından oluşturulan bir komite, metodoloji ve sonuçların sunumu, katkının önemi ve yaklaşımın güncelliği açısından öne çıkan en fazla 10 makale seçecektir. Seçilen bu makalelerin işlem ücretlerinden feragat edilecektir.

Konuk Editörler

Doç. Dr. Gülşen Taşkın İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye (gulsen.taskin@itu.edu.tr)

Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye (musaoglune@itu.edu.tr)

Prof. Dr. Esra Erten İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye (eerten@itu.edu.tr)

Dr. Ronny Hänsch Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) (ronny.haensch@dlr.de)

Dr. Lexie Yang Oak Ridge Laboratuvarı, ABD (yangh@ornl.gov)

1 Bu özel sayı kapsamında, bazı uzaktan algılama veri setleri, yer gerçeği ile birlikte İTÜ-UHUZAM (İstanbul Teknik Üniversitesi – Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi) tarafından araştırma amaçlı kullanıma sunulacaktır. Daha fazla detay için lütfen https://web.cscrs.itu.edu.tr/kahramanmaras-earthquakes/ adresini ziyaret edin.

İlginizi Çekebilir

Kahramanmaraş Depremleri sonrasında bilimsel araştırmalara destek için İTÜ-UHUZAM tarafından araştırmacılarla paylaşılan uydu görüntüleri

Uydu görüntüsü talepleriniz için aşağıdaki linkteki formu doldurup, talep@cscrs.itu.edu.tr adresine göndererek başvuruda bulunabilirsiniz. UHUZAM Deprem …

UHUZAM